Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

gwarancja jakości

 

Darmowa dostawa od 150zł

Jak wyhodować kiełki w domu? 0
Jak wyhodować kiełki w domu.

Jak samemu wyhodować kiełki w domu?

Do kiełkowania nadają się tylko i wyłącznie nasiona specjalnie do tego przeznaczone, nie kupujmy nasion do siewu. Nasiona do wysiewu nawet jeśli nie są zaprawione, inkrustowane czy otoczkowane, mogą zawierać pozostałości środków ochrony roślin. Wybierajmy zawsze wysokiej jakości nasiona na kiełki, od sprawdzonych producentów i z wyraźnie opisanym przeznaczeniem nasion. Ostatnimi czasy producenci zaczęli dostrzegać ten segment rynku i oprócz szerokiego wyboru poszczególnych gatunków nasion oferują też gotowe mieszanki różnych nasion do kiełkowania.

Ziarno rośliny jest całkowicie samowystarczalnym magazynem składników odżywczych niezbędnych do wzrostu. Tak więc aby pobudzić nasiona do kiełkowania wystarczy woda plus odrobina światła i temperatura pokojowa. Najwygodniejszym sposobem produkcji kiełków w domu jest moim zdaniem uprawa w kiełkownicy, która zapewnia odpowiednie warunki do wzrostu.

3 kroki do sukcesu:

Przygotowanie nasion: Zanim zaczniemy hodowlę nasiona należy je starannie przepłukać, a następnie namoczyć. Zarówno do płukania jak i namaczania stosujemy przegotowaną wodę w temperaturze pokojowej. Czas namaczania musimy dostosować do wielkości nasion i powinno trwać od 6 – 8 godzin. Do namaczania osobiście używam słoika zalewając nasiona tak, aby wszystkie znajdowały się pod wodą.

Hodowla: Odlewamy wodę i nasiona przekładamy na szalkę kiełkownicy, następnie płuczemy je już w kiełkownicy nie zapominając o wylaniu wody z dolnego pojemnika (najlepiej pod kwiatki :-) ). Do płukania kiełków używamy przegotowanej wody w temperaturze pokojowej. Kiełki w kiełkownicy przelewamy wodą dwa razy dziennie. Proponuję przygotować sobie słoik o pojemności 0,5L i w nim przygotowywać wodę do przelewania. Ta pojemność idealnie pasuje do kiełkownic o średnicy ok. 20 cm.

Zbiory: Po około 3 – 4 dniach mamy gotowe do jedzenia kiełki. Oczywiście nie musimy zjeść wszystkiego od razu – możemy je przechowywać. Najlepiej użyć do tego zamykanego plastikowego pojemnika w którym w lodówce nasze kiełki będą świeże i smaczne nawet przez 5-6 dni. Uwaga niektóre ziarna takie jak rzodkiewka, pszenica, owies czy żyto tworzą w czasie kiełkowania korzonki pokryte delikatnymi niteczkami, które wyglądają jak pleśń. Jest to całkowicie naturalny efekt, którym nie należy się przejmować. Spleśniałe kiełki mają bardzo nieprzyjemny zapach i z pewnością będziecie wiedzieli, że nie nadają się do jedzenia :-).

Kiełki soczewicy po 1 dniu.

kiełki po jednym dniu

Kiełki soczewicy w drugim dniu produkcji:

kiełki soczewicy na drugi dzień

Po trzech dniach:

kiełki soczewicy po trzech dniach

W czwartym dniu. Smacznego!!!

gotowe kiełki soczewicy

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl