Kiełki nasion z własnej hodowli to nie tylko wyśmienity smak, ale także zdrowa alternatywa dla różnego rodzaju sztucznych suplementów diety. Większość żywności powszechnie dostępnej na rynku zawiera większe lub mniejsze ilości środków ochrony roślin, lub konserwantów niezbędnych do właściwego przechowania żywności. Wybierając kiełki nasion przez siebie wyhodowane zapewniasz Sobie najwyższej jakości żywność.
Dlaczego warto jeść kiełki nasion
Możesz mieć świeżą porcję zdrowej żywności, gotowej do spożycia w zaledwie cztery dni. Wybierz nietoksyczne produkty takie jak kiełki fasoli Mung, Lucerny, Brokułów, Soczewicy i wyśmienite w smaku kiełki Rzeżuchy, Rzodkiewki i Gorczycy.
Zalety własnej produkcji kiełków
Sezonowość oraz długi czas transportu sprawia, że żywność dostępna w sklepach straciła już część swoich wartości odżywczych. Uprawa kiełków nasion we własnym zakresie eliminuje te ograniczenia, a dodatkowo jest tania i nie wymaga dużo czasu. W najgorszym razie wystarczy tylko słoik i kawałek gazy lub w wygodniejszym wariancie kiełkownica za parędziesiąt złotych i 2-3 minuty dziennie na płukanie nasion.
Kiełki są łatwostrawne i dopóki zapewniamy im właściwe warunki nie tracą wartości odżywczych, w odróżnieniu od przetworzonych i zapakowanych produktów żywnościowych. Uprawa własnych kiełków nasion zapewnia ich świeżość i co najważniejsze masz pewność, że są wolne od zanieczyszczeń powstałych przy niewłaściwym nawożeniu i stosowaniu środków ochrony roślin.
Własna uprawa kiełków nasion daje Ci pełną satysfakcje, oraz pewność że spożywasz żywność o wysokiej zawartości składników mineralnych i witamin.