Menu
Szukaj
Koszyk

Ziołowy ogród w domu

Jak uprawiać zioła w doniczce

Czy kupujesz świeże zioła w markecie? Dlaczego?? Można je z powodzeniem wyhodować samemu w doniczkach ustawionych na parapecie, balkonie lub w przydomowym ogrodzie. W takich warunkach da się wyhodować wiele ziół oraz roślin jadalnych. Będziesz miał wspaniałe, świeże i aromatyczne zioła tuż obok Twojej kuchni, które dodadzą niesamowitego smaku większości potraw.

 

Przejdź do wpisu

Uprawa ziół w domu

Czy kupujesz świeże zioła w markecie? Dlaczego?? Można je z powodzeniem wyhodować samemu w doniczkach ustawionych na parapecie, balkonie lub w przydomowym ogrodzie. W takich warunkach da się wyhodować wiele ziół oraz roślin jadalnych. Będziesz miał wspaniałe, świeże i aromatyczne zioła tuż obok Twojej kuchni, które dodadzą niesamowitego smaku większości potraw.

Jest kilka rzeczy o których trzeba pamiętać podczas hodowli ziół w doniczkach.

Zioła na parapecie.

Większość ziół do prawidłowego i zdrowego wzrostu potrzebuje stanowiska słonecznego lub półcienistego. Jedynie mięta poradzi sobie w cienistym i wilgotnym stanowisku. W pełnym słońcu najlepiej będą się czuły bazylia, rozmaryn, tymianek i majeranek. Natomiast za półcień odwdzięczą nam się bujnym wzrostem pietruszka, lubczyk, melisa i oregano.

Ziemia do ziół.

Większość ziół preferuje glebę żyzną, przepuszczalną o odczynie lekko alkalicznym. Najlepiej zakupić gotową mieszanką do ziół lub pokusić się o przygotowanie własnej. Wystarczy najzwyklejsze podłoże uniwersalne o pH 6,5-7,5 z domieszką piasku lub lepiej perlitu w stosunku 4:1. Zalecamy zawsze używać nowej ziemi, a nie z ogrodu, gdyż ziemia od producenta wolna jest od patogenów chorobotwórczych. Walka z szkodnikami lub grzybami w warunkach domowych jest uciążliwa, a co najważniejsze niweczy nasz trud związany z hodowlą zdrowej żywności.

 

Doniczki na zioła.

 

Do uprawy ziół sprawdzą się wszystkie rodzaje doniczek, ale najlepiej w jasnych kolorach odbijających promienie słoneczne mogące doprowadzić do przegrzania bryły korzeniowej. Z uwagi na rozległy system korzeniowy oraz zapewnienie stabilnych warunków wodno-glebowych zalecamy zastosować jak największe doniczki w myśl złotej zasady: „im większa, tym lepsza”.  Wysiew i rozmnażanie proponujemy wykonać w miniszklarenkach, zapewniających roślinom idealne warunki na start. Najlepiej postawić je na parapecie o wystawie południowo-wschodniej lub południowo-zachodniej.

Jak podlewać bazylię i inne zioła.

Pamiętaj aby nie dopuścić do przesuszenia podłoża, obfite i dogłębne podlewanie co kilka dni jest znacznie lepsze niż delikatne i szybkie każdego dnia. Jeśli uprawiasz zioła w glinianych, nie szkliwionych, doniczkach musisz częściej kontrolować podłoże z uwagi na to że z takich doniczek szybciej odparowuje woda. W przypadku ziół hodowanych na własne potrzeby najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie nawozów organicznych a w szczególności Biohumus-ów. Płynne nawozy z rodziny Biohumus są łatwe do użycia i w odróżnieniu do obornika bydlęcego nie mają „charakterystycznego” zapachu. Nawozy organiczne wprowadzają do gleby próchnicę, poprawiając jej strukturę, stosunki wodne oraz poprawiają napowietrzenie. Przyczyniają się do rozwoju pożytecznych mikroorganizmów i zapobiegają zasoleniu gleby, często występującemu przy nawożeniu mineralnym w tak małym środowisku jak doniczka.

Zioła doniczkowe.

Do upraw domowych polecamy gotowe mieszanki nasion z serii Domowy ogród

Bazylia - mieszanka odmian typu Patio - Mieszanka kilku odmian bazylii różniących się barwą i dorastającą do 20-30 cm wysokości. Liście bazylii mogą być dodawane do sosów, sałatek, zapiekanek, ryb i mięsa.

Lubczyk ogrodowy - Lubczyk jest rośliną wieloletnią. Stosowany jest jako roślina przyprawowa do mięsa mielonego, sosów i zup. W medycynie ludowej uważany jest za afrodyzjak. Lubi stanowisko słoneczne lub półcieniste.

Mięta okrągłolistna Mentha rotyndifolia - Mięta jest roślina wieloletnią. Napar z liści mięty zalecany jest jako napój orzeźwiający podczas upałów.

Oregano, Lebiodka pospolita Origanum vulgare - Oregano jest rośliną wieloletnią, osiągające wysokość 40- 50 cm. Stosowane jako przyprawa do pizzy, mięs, serów, sałatek i ryb. Lubi stanowisko słoneczne. Napar z oregano poprawia trawienie.

Papryka ostra - mieszanka odmian karłowych Capsicum annum - Papryka jest bardzo bogata w witaminę C oraz błonnik, który wpływa na prawidłową przemianę materii.

Pietruszka naciowa - mieszanka odmian Petroselinum crispum - Mieszanka odmian o aromatycznych ,bogatych w witaminy, kędzierzawych i gładkich liściach, które wykorzystuje się jako przyprawę i do dekoracji potraw.

Rokietta siewna, Rukola roczna Eruca sativa - Liście rokietty można spożywać na surowo lub gotowane. Zawierają one dużo potasu, witaminy C, soli mineralnych i kwasów organicznych oraz olejków eterycznych.

Roszponka warzywna Valerianella locusta - Roszponka jest rośliną jednoroczną o jajowatych liściach tworzących rozetę. Liście mają przyjemny słodkawy smak i są bogate w witaminy oraz sole mineralne.

Sałata Patio - mieszanka odmian Lactuca sativa - Sałata jest niskokaloryczna, wpływa na dobrą kondycję cery i jest bogata w witaminy oraz żelazo.

Stewia Stevia rebaudiana - Stewia jest rośliną jednoroczną. Liście stewii używane są jako naturalny słodzik, nie podnosi ona poziomu glukozy we krwi.

Szczypiorek Broad Leaf Allium schoenoprasum - Szczypiorek jest rośliną wieloletnią. Wykorzystywany jest jako dodatek do jaj, sosów, sałatek, surówek i twarogu. Lubi stanowisko słoneczne.

Tymianek właściwy Thymus vulgaris - Tymianek jest rośliną wieloletnią. Stosowany jest jako roślina przyprawowa do mięs, serów i zup oraz jako roślina lecznicza ma nerwobóle, wspomaga trawienie.

Komentarze do wpisu (0)