Nasiona na kiełki - Brokuł 8g PNOS
towar niedostępny
Opis
Nasiona na kiełki - Brokuł - bogactwo witamin
Kiełki wyprodukowane we własnym zakresie, pod pełną NASZĄ kontrolą, zawierają wszystkie niezbędne nam witaminy oraz makro i mikroelementy potrzebne do życia. Bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy, białka oraz łatwo przyswajalne węglowodany.
Kiełki brokułu wykazują silne działanie przeciwkancerogenne, zarówno na etapie powstawania jak i rozwijania się zmian nowotworowych, dzięki dużej zawartości sulforafanu. Jego największe stężenie obserwuje się w kiełkach brokułowych, jednak tylko do kilku dni po skiełkowaniu i dlatego ważne jest aby kiełki brokułu zjadać na bieżąco. Ponadto kiełki brokułu pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także wykazuje właściwości bakteriobójcze. Kiełki brokułu zawierają wszelkiego rodzaju witaminy ( A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K ), nienasycone kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy ( Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan ), enzymy, białka oraz łatwo przyswajalne węglowodany.
Czas namaczania nasion: 4-6h
Czas kiełkowania: 5-6 dni
"Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem"
Hippokrates
Jak wyhodować kiełki?
Uprawa nasion na kiełki nie jest czynnością zbyt skomplikowaną, a można ją sobie jeszcze uprościć zaopatrując się w specjalistyczną kiełkownicę. Zawsze zaczynamy od dokładnego przepłukania nasion letnią wodą i jeśli jest to konieczne ( taka informacje umieszczona jest na opakowaniu ) moczymy nasiona przez parę godzin w letniej wodzie. Namaczanie najlepiej przeprowadzić w zamkniętym, czystym słoiku. Odlewamy wodę i nasiona przekładamy na szalkę kiełkownicy ( jeśli w tym samym czasie hodujemy parę gatunków, warto jest je umieszczać na oddzielnych szalkach ), następnie wlewamy wodę w ilości 1-2 kubki na szalkę. Jak woda spłynie do dolnego pojemnika odlewamy wodę ( warto jest nią podlewać kwiaty, gdyż zawiera wypłukane mikroelementy ). Czynność tą powtarzamy dwa razy dziennie przez 3-4 dni i GOTOWE!!! Niektóre kiełki wymagają dłuższego okresu 5-7 dni, ale nie należy przesadzać gdyż nasiona zaczną nieprzyjemnie pachnieć.