Nasiona na kiełki - Groch 80g PlantiCo
Opis
Nasiona na kiełki - Groch - bogactwo witamin i super smak
Kiełki wyprodukowane we własnym zakresie, pod pełną NASZĄ kontrolą, zawierają wszystkie niezbędne nam witaminy oraz makro i mikroelementy potrzebne do życia. Bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, enzymy, białka oraz łatwo przyswajalne węglowodany. Wpływają korzystnie na nasz organizm, chronią przed wieloma chorobami i odchudzają.
Świeżo wyprodukowane kiełki grochu bogate są w mikroskładniki takie jak wapń, cynk, żelazo oraz witaminy z grup A, C, PP. Wykazują duże właściwości antymiażdżycowe dzięki dużej zawartości lizyny rozpuszczającej cholesterol. Kwas foliowy znajdujący się w kiełkach grochu korzystnie wpływa na umysł.
Kiełki grochu mogą być stosowane jako dodatek do kanapek oraz potraw mięsnych jak i dodatek do pomidorków i twarożku.
Czas namaczania nasion: 4-6h
Czas kiełkowania: 4 - 5 dni
"Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem"
Hippokrates
Jak wyhodować kiełki?
Uprawa nasion na kiełki nie jest czynnością zbyt skomplikowaną, a można ją sobie jeszcze uprościć zaopatrując się w specjalistyczną kiełkownicę. Zawsze zaczynamy od dokładnego przepłukania nasion letnią wodą i jeśli jest to konieczne ( taka informacje umieszczona jest na opakowaniu ) moczymy nasiona przez parę godzin w letniej wodzie. Namaczanie najlepiej przeprowadzić w zamkniętym, czystym słoiku. Odlewamy wodę i nasiona przekładamy na szalkę kiełkownicy ( jeśli w tym samym czasie hodujemy parę gatunków, warto jest je umieszczać na oddzielnych szalkach ), następnie wlewamy wodę w ilości 1-2 kubki na szalkę. Jak woda spłynie do dolnego pojemnika odlewamy wodę ( warto jest nią podlewać kwiaty, gdyż zawiera wypłukane mikroelementy ). Czynność tą powtarzamy dwa razy dziennie przez 3-4 dni i GOTOWE!!! Niektóre kiełki wymagają dłuższego okresu 5-7 dni, ale nie należy przesadzać gdyż nasiona zaczną nieprzyjemnie pachnieć.