Nasiona wczesna rzodkiewka Saxa Polana 10g PNOS
towar niedostępny
Opis
Rzodkiewka o delikatnym smaku odmiany Saxa Polana
Rzodkiewka Saxa Polana ( Raphanus sativus var. sativus ) to bardzo plenna, przeznaczona na zbiór wiosenny i jesienny w gruncie oraz do szklarni i tuneli foliowych. Rzodkiewka odmiany Saxa Polana gotowa jest do spożycia po 30 - 35 dniach. Zgrubienia podliścieniowe tej odmiany są kuliste, kształtne o średniej wielkości z delikatną skórką w kolorze czerwonym. Rzodkiewka Saxa Polana ma bardzo smaczny miąższ, o delikatnym smaku w białym kolorze, lekko szklisty. Przy zachowaniu terminów wysiewu odmiana ta ma małe skłonności do parcenia. Rzodkiewki preferują stanowisko słoneczne z glebą próchniczą, żyzną dobrze nawiezioną, najlepiej nawozami organicznymi takimi jak obornik, czy Biohumus. Podłoże musi być wilgotne, oraz nie można zapominać o regularnym podlewaniu.
Odmiana: Saxa Polana
na zbiór wiosenny i jesienny
Uprawa rzodkiewki odmiany Saxa Polana
Rzodkiewki zawierają dużo witaminy C, B1, B2 oraz wapń, fosfor, żelazo i siarkę nadającą specyficzny smak rzodkiewce. Olejek gorczycy znajdujący się głównie w skórce działa pobudzająco na trawienie i apetyt. Rzodkiewki najlepiej jeść na surowo jako dodatek do kanapek, twarożku lub surówek.
Termin wysiewu: II-III tunel; III-V lub VIII-IX do gruntu
Rozstawa: 10-20 x 2-3 cm
Termin zbioru: IV-VI lub IX-X