Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

gwarancja jakości

 

Darmowa dostawa od 150zł

Uprawa Oregano 0
Uprawa Oregano

Zioła w kuchni – Oregano

Lebiodka pospolita ( Origanum vulgare ) zwana potocznie oregano lub dzikim majerankiem należy do rodziny jasnotowatych i zrobiła największą karierę w kuchni włoskiej – nieodłączny smak i zapach każdej prawdziwej pizzy.

Oregano jest niewielka byliną o wzniesionych, dość sztywnych łodyżkach, dorastającą do 20-50cm. Liście około 0,5cm, zielone o owalnym kształcie i lekko owłosione. W sprzyjających warunkach kwitnie od czerwca do pierwszych przymrozków, kwiaty dekoracyjne różowe przyciągają rzeszę pszczół.

Uprawa oregano

Roślina łatwa do uprawy, polecana dla wszystkich amatorów uprawy ziół na parapecie, balkonie lub w ogrodzie. Wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego, w domu najlepiej ustawić ja na południowym lub południowo-zachodnim parapecie, w ogrodzie na pełnym słońcu tak żeby gleba szybko się nagrzewała. Lebiodkę w domu można siać przez cały rok, w ogrodzie najlepszym terminem jest kwiecień. Po wysiewie pierwsze wschody widoczne są już po dwóch tygodniach, roślina gotowa jest do zbioru po ukazaniu się pierwszych kwiatów. Oregano ścinamy tak, aby zostawić parę centymetrów nad ziemią – ułatwi to odrost nowych łodyżek.

Na domowym parapecie uprawę, z uwagi na wielkość i szybkość rozkrzewiania, najlepiej jest prowadzić w większych doniczkach typu Limes Uno. Jako podłoże proponujemy zastosować gotowy substrat pochodzący w 100% z naturalnych składników firmy Substral.

Właściwości lecznicze oregano

W oregano występują olejki eteryczne, garbniki i substancje gorzkie nadające jej gorzkawo-korzenny smak. Bogate jest w witaminy C i A oraz sole mineralne i flawonoidy. Lebiodka pospolita wzmaga wydzielanie soków trawiennych, moczu i żółci. Wykazuje działanie przeciwskurczowe, bakteriobójcze i oczyszczające w obrębie przewodu pokarmowego.

Oregano w kuchni

Oregano oprócz właściwości leczniczych, a może przede wszystkim, wykorzystywana jest jako przyprawa w kuchni śródziemnomorskiej.  Częścią przyprawową są liście i młode kwiatki, zarówno świeże jak i suszone. Idealny dodatek do pizzy, sosów na bazie pomidorów, potraw mięsnych, drobiu oraz fasoli.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl