Nawóz wapniowy tak przygotowany może być wymieszany z wierzchnią warstwą podłoża lub wsypany do doniczki lub pod krzak podczas sadzenia młodych roślin. W przypadku rosnących już roślin wystarczy podsypać go pod roślinę i obficie podlać. Skorupki to naturalne i ekologiczne źródło wapnia w postaci węglanu wapnia niezbędnego dla większości roślin, zwłaszcza tych, które preferują gleby zasadowe lub o obojętnym odczynie. Oprócz dostarczania substancji mineralnych witaminizator na bazie skorupek jaj przyczynia się do odkwaszania gleb o odczynie pH poniżej 6,0. Produkty te powinny być stosowane do nawożenia warzyw takich jak: pomidory, ogórki, cukinia, dynia, cebula, fasola i kapusta. Zalecany jest przy uprawie winorośli i wielu roślin ozdobnych a w szczególności: lawendy, piwonii, liliowców, ciemierników, dereni i wielu roślin skalnych. Z powodzeniem może być stosowany do nawożenia wielu domowych roślin doniczkowych, nawóz posypowy na bazie skorupek jaj jest atrakcyjną alternatywą dla osób nie przepadających za specyficznym zapachem Biohumusów.
Zalety stosowania ekologicznego nawozu wapniowo – magnezowego na bazie skorupek z jaj.
- Zwiększenie przyswajalności związków azotu i fosforu znajdujących się w glebie
- Odkwaszanie gleby, gleby kwaśne coraz częściej występują w naszym kraju z uwagi na kwaśne deszcze oraz nawożenie nawozami azotowymi.
- Naturalny sposób na zmniejszeni akumulacji kationów H+ w glebie
- Znacząca poprawa struktury gleby a co za tym idzie zwiększenie możliwości zatrzymywania wody i powietrza w glebie
- W przypadku roślin wieloletnich przyczynia się do zwiększenia odporności na wymarzanie w okresie zimowym, przez wzmocnienie komórek roślin
- Rozdrobnienie do cząstek wielkości nano wydatnie przyczynia się do zwiększenia dostępności składników odżywczych dla roślin oraz przyspieszenie działania nawozu
- Przyczynia się do zmniejszenia przyswajalności metali ciężkich występujących w glebach poprawiając walory zdrowotne uprawianych przez nas warzyw i ziół.